In welke volgorde ga ik te werk bij mijn renovatie?

Categorieën:

Heb je een oudere woning gekocht en wil je deze gedeeltelijk of volledig renoveren maar weet je niet hoe je hier nu het beste aan begint? Dan biedt dit bericht je misschien wel wat soelaas. Want de juiste volgorde bij het uitvoeren van dit alles is het halve werk. Zo voorkom je immers dat je reeds uitgevoerde werken even moet afbreken of aanpassen omdat je toch nog even wat anders moet doen.

Beginnen bij het begin

Uiteraard begin je bij het begin. Alleen, wat is dat begin? Ga je echt renoveren, dan begin je altijd met het opmaken van een plan. Verander je geen structurele zaken in je woning, dan kan je dit plan zelf opmaken of je kan het uitbesteden aan een interieurarchitect die je hier heel goed kan bijstaan met het nodige advies. Ga je de voorgevel wijzigen of binnenin structurele muren aanpassen, dan is een bouwplan van een architect en een bouwdossier bij de gemeentelijke diensten wel verplicht.

Elke grote renovatie start altijd het beste vanuit een plan, zelfs wanneer dit wettelijk niet verplicht is.

Een bouwplan, zelf gemaakt of van een (interieur)architect is altijd een goede basis om op verder te gaan. Zo krijg je al een beeld van hoe de woning na afwerking eruit gaat zien en jij als bewoner kan dit helemaal vorm geven zoals jij dit wenst. Zo bestaat er ook veel minder kans op misinterpretatie of foutief begrepen door de vakmensen waarmee je samenwerkt.

De afbraak en metselwerken

Heb je een plan, dan kan je starten met breken en heropbouwen. Afbreken van bestaande binnen- en buitenmuren, daarbij rekening houdend met het correct stutten van je plafonds. Het vervangen of plaatsen van de nodige liggers om zo de stabiliteit van je vernieuwde woning te garanderen hoort hier ook zeker bij. In deze fase zorg je ervoor dat alle metsel- en stabiliteitswerken worden uitgevoerd. Dit is de enige fase waar je van onder naar boven toe werkt. Hierdoor kan je weggenomen steunmuren voldoende stutten, nieuwe steunmuren metselen of draagbalken plaatsen.

Komt er ook een nieuwe gevelsteen aan je woning, dan is dit ook het moment om je gevel goed te isoleren alvorens te metselen of andere gevelbekleding te plaatsen.

Bij breekwerken moet je er steeds voor zorgen dat alle muren goed ondersteund worden.

Helemaal klaar met de metselwerken, dan kan je door met de volgende fase van je project. Vanaf dit punt werk je steeds van boven naar beneden toe. Het dak is dus eerstvolgend aan de beurt. Heb je de vernieuwing van het dak op de planning staan? Misschien wil je enkel nieuwe pannen omdat je de oude niet mooi vindt. Heb je minder geluk en is het hout van je huidige dak door de tand des tijds aangetast, dan moet je misschien nieuwe spanten en gordingen voorzien. Vergeet ook zeker niet om het onderdak te plaatsen en de nodige ruimte voor eventuele dakramen te voorzien.

Kies je voor een plat dak? Overweeg dan eventueel om een dakkoepel te plaatsen voor wat extra lichtinval. Ook hiervoor dien je de nodige ruimte te voorzien. Voor platte daken kies je liever EPDM die je gemakkelijk lijmt tegenover de oudere roofing techniek. EPDM heeft een bewezen betere kwaliteit.

Tijd om naar binnen te trekken

Alle werken aan de buitenzijde van je vernieuwde woning zitten er bijna op. Voordat je dit helemaal afwerkt en echt aan de binnen afwerking start, ga je eerst de binnenkant van je dak isoleren. Het beste kies je hier voor glaswol, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk ruimte besparen, dan kies je beter voor PUR platen. Deze zijn dunner maar nemen meer tijd in beslag om te plaatsen.

Zo, nu kan je contact opnemen met je leverancier van het buitenschrijnwerk en een afspraak maken, want de tijd is aangebroken dat er een nieuwe voordeur en ramen worden geplaatst. Maak deze afspraak ruim op voorhand, want heel wat leveranciers en plaatsers hebben goed gevulde agenda’s, waardoor de wachttijd vaak kan oplopen tot 6 weken en meer. Wanneer je de offerte laat opmaken, informeer dan zeker naar de gemiddelde wachttijd en houd hiermee rekening. Zo voorkom je dat je onnodig met je duimen zit te draaien om aan het volgende te mogen beginnen.

Van ruwbouw naar binnen afwerking

Je kan stellen dat je ruwbouw intussen klaar is en dus kan je helemaal starten met de binnen afwerking. Ook hier houd je best de juiste volgorde aan, wil je niet komen zitten met opbouw leidingen of foutieve naden.

Binnen begin je met alle nodige technische leidingen. Kappen en slijpen dus. Alle sanitaire leidingen zoals afvoerbuizen en waterleidingen, leidingen en kanalen voor je centrale verwarming, verluchtingskanalen en elektrische leidingen. Je woning gaat er al snel uitzien als een wir war van rode, blauwe en grijze draden die alle richtingen lijken op te gaan. Geen paniek, straks merk je er niets meer van. 😉

De elektrische leidingen installeer je best volgens de regels van de kunst.

Zodra alle technische leidingen correct liggen kan je doorgaan met de eerste fase van ‘verstoppen’. Alles wat in de muren ingewerkt zit kan je nu achter gyproc wanden of bepleistering zetten. Ga je dit zelf doen? Zorg er dan voor dat je muren mooi recht staan. Dit is immer de basis om je vloer en plafond op af te werken. En niets is zo vervelend als een ‘golvende’ muur om weer weg te werken.

Vervolgens kan je de plafonds hangen en indien nodig afwerken. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een gyproc plafond, dan dienen deze nog afgesmeerd en opgeschuurd te worden. Een spanplafond of houten plafond heeft dit dan weer niet nodig. Pas het kader van je plafond goed uit en zorg voor voldoende draaglatten. Dit zorgt voor een betere belasting van je uiteindelijke, afgewerkte plafond. Maak je plafond ruim genoeg zodat eventuele kanalen voldoende weggewerkt worden.

En dan is het laatste van de ‘verstopwerken’ aangebroken. Tijd om alle leidingen in de vloer af te werken met een mooie vloer. Beginnen doe je door vloerisolatie te plaatsen waar de chape overheen komt. Zodra de chape goed gedroogd is kan je de gekozen afwerkingsvloer kiezen. Dit kunnen tegels zijn, een plankenvloer of kurk, etc. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de beste plaatsingswijze.

Tijd voor de eindafwerking

Langzaam maar zeker begint je woning zijn eigen karakter te krijgen. Een karakter dat nu nog meer naar boven zal komen want het is tijd geworden om de badkamer en keuken te plaatsen. Voor heel wat verbouwers is dit een zeer belangrijk moment. Dit is het moment dat de woning bewoonbaar wordt, want je kan eindelijk eten maken en douchen onder je eigen dak. Heerlijk toch!

Net als bij de ramen en deuren kan ik alleen maar adviseren om bij de offerte goed te informeren naar de gemiddelde wachttijden. Heel wat van deze ondernemingen hebben vaak werk tot een jaar tot anderhalf jaar vooruit. Je doet er dus goed aan om hier rekening mee te houden. Wat je zeker niet wilt is een woning die klaar is voor de badkamer en keuken waar je dan nog een jaartje op mag wachten.

Zodra de badkamer en keuken geplaatst zijn, zijn alle grote werken afgerond. Geen kans meer om deuromkastingen te beschadigen met grote dozen of kasten, en dus mogen ook de binnendeuren geplaatst worden. Zodra alle binnendeuren staan, kan je ook de vloeren afwerken met de gekozen en bijhorende plinten.

Als alle grote werken gedaan zijn, kan je beginnen met de inrichting.

En zo ben je aangekomen bij de inrichting van je woning. Dit wil zeggen dat je een leuke kleur op al je muren mag zetten door ze te verven of behangen. Raamdecoraties kunnen opgehangen worden en de meubels mogen ook hun weg vinden naar de juiste kamers. De tijd om in je vernieuwde woning in te trekken is aangebroken. Stilaan tijd dus om die housewarming te gaan plannen. 😉

Wil je in je woning wonen tijdens de renovatie?

Heel wat jonge koppels kopen een oudere woning aan en beginnen aan het avontuur van een renovatie. Echter, vaak hebben ze geen reserve om tijdens de renovatie te blijven huren en kunnen ze niet bij hun ouders terecht. En dus wil je in je gekochte woning blijven wonen terwijl je deze stap voor stap renoveert.

In dat geval neem je een klein loopje met bovenstaande volgorde. Beginnen doe je dan best aan de achterzijde van je woning. Wordt er een deel bij aan gebouwd of uitgebreid, doe dit dan eerst. Zorg ervoor dat dit gedeelte van je woning volledig afgewerkt is voordat je doorgaat. Kom je hierdoor in het gedrang met je keuken en/of badkamer? Dan biedt een tijdelijk bouwunit misschien een oplossing. Worden er geen muren uitgebroken en aangepast van je badkamer of keuken, dan kan je deze allicht gebruiken totdat deze wordt uitgebroken om in die ruimte alle werkzaamheden uit te voeren.

Zodra de achterbouw volledig bewoonbaar is, kan je daar je intrek nemen om vervolgens je woning van boven naar beneden te renoveren. Dit kan eventueel ruimte per ruimte of verdieping per verdieping. Weet wel dat renoveren en wonen tegelijkertijd enorm veel stof met zich meebrengt. Stof dat je onmogelijk kan weghouden uit je bewoonde delen, ongeacht hoeveel moeite je doet om de bewoonbare ruimtes af te plakken met plastic.

Hopelijk kan jij nu ook goed aan de slag met jouw renovatie. Deze volgorde kan je gebruiken om zelf aan de slag te gaan als ook om de communicatie met je verschillende vakmannen op mekaar af te stemmen. Veel succes alvast met jouw project!

Erik

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *