Prijsstijgingen in de bouwsector

Categorieën:

De voorbije maanden kwam het al vaker in het nieuws, de aanzienlijke prijsstijgingen die momenteel duidelijk voelbaar zijn in de bouwsector. De prijzen van materialen blijven stijgen en bijna wekelijks ontvangen wij wel berichten van nieuwe stijgingen.

Welke materialen en waarom?

De prijsstijgingen zijn van toepassing op zowat alle materialen in de bouwsector. Van hout en steen tot metaal en isolatie en alles wat ertussen in zit. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met vraag en aanbod en de coronapandemie van de afgelopen negentien maanden. Tijdens deze periode moesten regelmatig bedrijven sluiten en bepaalde importroutes werden tijdelijk afgesloten. Hout uit Afrika werd bijvoorbeeld gedurende een lange periode niet ingevoerd. Hierdoor raakten heel wat voorraden uitgeput terwijl de vraag hetzelfde bleef of zelfs verhoogde. Want tijdens de voorbije negentien maanden gingen meer huishoudens dan gemiddeld aan de slag in hun woning, omdat men net meer thuis aanwezig was.

Wat eraan te doen?

Er zijn, spijtig genoeg, nog steeds heel wat aannemers die zich laten ‘vangen’ door te werken aan vaste prijzen. Ze maken een offerte aan een bepaalde eindprijs, waarin hun materiaalprijs berekend zit, en houden hierin totaal geen rekening met prijswijzigingen. De laatste paar maanden is duidelijk merkbaar dat deze aannemers financieel in de problemen komen. Zij kunnen immers die prijsstijgingen niet doorrekenen en stevenen af op onhoudbare situaties, met vaak een faillissement tot gevolg. Zo’n faillissement is voor niemand goed. Zelfs niet voor de eindklant of bouwheer. Eens een aannemer failliet is, kan je immers geen beroep meer op hem doen om bepaalde werken of herstellingen ten zijne laste te laten uitvoeren. En wanneer je aannemer failliet gaat op het ogenblik van de werken aan jouw project, kan je plots op zoek naar een nieuwe aannemer die meteen de werken kan overnemen. Iets wat je zelden zal vinden.

Prijsherzieningsclausule

Bij Verbouwerik werken wij standaard met een aannemingscontract. Dit contract wordt door zowel de bouwheer als de aannemer ondertekent voor aanvang van de werken, waardoor beide partijen beschermd worden. In dit contract is steeds een prijsherzieningsclausule voorzien, waardoor het toegestaan is om stijgingen van materiaalprijzen en personeelskosten door te rekenen aan de eindklant, en dit zelfs indien er een vaste prijs werd overeengekomen.

De prijsstijging die wordt aangerekend, wordt vermenigvuldigd met een correctiecoëfficiënt die volgt uit de evolutie van een vooraf bepaalde index.

Indien er zich een prijsstijging voordoet ten aanzien van de oorspronkelijk opgemaakte offerte, verwittigen we bij Verbouwerik steeds onze klant, zodat deze reeds voor ontvangst van de factuur voorbereid is en de nodige zaken in orde kan brengen, indien dit nodig is. Een goede communicatie is immers belangrijk wanneer we werken met de bedragen die gepaard gaan met renovatiewerken.

Prijsstijgingen zijn voor niemand aangenaam, voor de aannemer noch voor de bouwheer. Daarom raden wij onze klanten aan om, bij ontvangst van alle offertes, rekening te houden met een extra twintig procent op het totaalbedrag. Door deze twintig procent extra in je budget te voorzien, kom je minder snel voor onaangename verrassingen te staan.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *