Renoveren en herstellen op kosten van de verzekering

Categorieën:

Schade door een brand of een storm aan jouw woning of tuin? Nog veel te vaak beginnen mensen er zelf aan te klussen. Het grote nadeel is dat ze dit niet altijd volgens de regels van het boekje doen en dus hun premies mislopen om een uitbetaling van de verzekeringsmaatschappij te ontvangen.

Belangrijk is om te weten welke schade jouw verzekering dekt en welke niet. Laten we dat al eens even duidelijk maken. Heb je schade aan je eigen woning door brand of een hevige, typisch Belgische storm? Dan doe je beroep op je brandverzekering. Deze is niet verplicht, dus zorg in eerste instantie dat je deze wel hebt. Stormschade zit automatisch in je brandverzekering inbegrepen. Alleen moet je even nakijken tot welk bedrag je de schade zelf moet dekken, en vanaf welk bedrag de schade door de verzekering wordt gedekt.

Een brand of storm kan niet alleen schade aan je eigen woning veroorzaken, maar ook wel wat gevolgen hebben voor je buren. Dakpannen die plots bij de buren op de keukenvloer terecht komen, of een oude schouw die de rukwinden niet langer aankan en het dak van de buren deels molesteert. Ja hoor, ik heb het al zien passeren. In dat geval doe je beroep op de burgerlijke aansprakelijkheid van je brandverzekering.

Is het je trampoline die niet kon blijven staan en het tuinhuis van de buren naar de vaantjes sloeg of door de raam van de veranda tot stilstand kwam? Zorg dan dat je een familiale verzekering hebt, en de burgerlijke aansprakelijkheid van dit pakket regelt het financiële deel van de zorgen.

Kan je dan zomaar starten, dag dat na de schade?

Nee hoor, zeker niet! Wanneer je beroep doet op je verzekering, moeten er een aantal stappen gerespecteerd worden:

  1. Contacteer meteen je verzekering om melding te maken van de opgelopen schade en de oorzaak hiervan.
  2. Maak heel duidelijke foto’s van alle schade. Neem ook foto’s vanuit verschillende hoeken, zodat je zeker bent dat alles vastligt. Stuur deze foto’s onmiddellijk door naar je verzekeringsmakelaar.
  3. Verzamel offertes van één of meerdere vakmannen, om zo een kostenraming te krijgen van de herstelling die moet uitgevoerd worden.
  4. Zodra je akkoord krijgt van je makelaar, mag je beginnen opruimen. Opruimen wil nog niet zeggen dat je alle puin zomaar naar het dichtstbijzijnde containerpark mag brengen. Je mag wel alles al wat aan kant leggen.
  5. Je verzekeringsmakelaar laat je een bericht of er wel dan niet een schade expert wordt aangesteld.
  6. Wordt er een schade expert aangesteld, dan blijf je overal netjes af totdat deze is langs geweest om zijn schade rapport op te stellen.
  7. Zodra je van je makelaar het bericht ontvangt dat je aan de herstellingen mag starten, kan je deze zelf uitvoeren of kan je erkend vakman dit voor je doen. Weet wel, als je zelf een herstelling uitvoert en deze is niet volgens de regels van de kunst uitgevoerd, dan ben je bij een volgend schadegeval niet verzekerd. Is het je vakman die diezelfde regels van de kunst niet volgt, dan ben je wel verzekerd en is je aannemer aansprakelijk voor de slechte uitvoering ervan.

Begin dus niet zomaar aan de herstellingen na een schade door storm of brand. Door te snel te handelen of een stap in het proces over te slaan, zal een verzekeringsmaatschappij zich terugtrekken en sta je zelf 100% in voor de gemaakte kosten. En dat is wel het laatste wat je wil, natuurlijk.  

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *