Wat kost een renovatie?

Categorieën:

Wanneer je van start gaat met het renoveren van je woning, dan kan je al eens voor een heleboel verrassingen komen te staan, de ene al wat aangenamer dan de andere. Een verrassing waar heel wat bouwheren tijdens een renovatie voor komen te staan, is het kostenplaatje. De totale kostprijs om een woning degelijk te renoveren, wordt nog veel te vaak onderschat. In deze blog lees je meer over de gemiddelde kostprijs en wat je mag verwachten.

Gemiddelde kostprijs.

Ben je op huizenjacht en heb je wel zin om een oudere woning aan te kopen om deze vervolgens volledig te renoveren? Of woon je al tientallen jaren in jouw woning en wordt het stilaan hoog tijd om één en ander nog eens deftig aan te pakken? Mensen hebben diverse redenen om aan een renovatie te beginnen. Maar wat kost dit allemaal en waar moet ik zeker rekening mee houden voordat je begint?

Voordat je contact opneemt met verschillende aannemers en vakmensen om offertes aan te vragen, kan je al een snelle berekening maken van wat een renovatie je zal kosten. De berekening die heel wat architecten hanteren, is de gemiddelde kostprijs per vierkante meter, al verschilt dit gemiddelde bedrag van architect tot architect. Daarom geef ik hier mee dat je toch zeker rekening mag houden met een 750 tot 1.500 euro per vierkante meter voor je renovatiewerken.

Een goed beeld vooraf van de totale kostprijs bespaart je heel wat onaangename verrassingen.

Dat is een zeer ruim verschil, en dit verschil zit al gedeeltelijk in de kwaliteit van de gekozen materialen en de aannemer. Kies je voor goedkopere materialen en een goedkopere aannemer, dan zal je eerder richting 750 euro per vierkante meter mogen tellen. Kies je voor kwaliteit en een erkende vakman met de juiste ervaring en een goede kwaliteit in zijn werk, dan mag je 1.500 euro per vierkante meter rekenen. Die kwaliteit loont uiteindelijk wel op de lange termijn, zowel in de materialen als de aannemer waarmee je samenwerkt.

Waarop letten voordat je begint?

Er zijn wel een aantal aandachtspunten waarmee je rekening kan houden voordat je gaat renoveren om grote verrassingen te voorkomen. Het gaat hier dan om een aantal werkzaamheden die vaak worden overgeslagen of vergeten, maar die wel hoognodig zijn en uiteindelijk een heel grote hap uit het beschikbare budget halen.

Kijk voordat je begint de staat van het dak na. Is er sprake van houtwormen of hangen de draagbalken door, dan moet je gaan investeren in een nieuw dak. Kijk goed na of het dak voldoende geïsoleerd is. Dit verhoogt de energiewaarde van je woning waardoor je kosten bespaart op je energiefactuur. Een nieuw dak is een grote kost die al snel kan oplopen van 75 tot 150 euro per vierkante meter. Voor een dak met oppervlakte van 100 m², wat een gemiddelde oppervlakte is, kom je dus al snel aan 7.500 tot 15.000 euro.

Een tweede aandachtspunt voordat je gaat renoveren, zijn eventuele schimmels. Een woning met schimmels is ongezond om in te wonen en dit dient aangepakt te worden. Het meest herkenbaar zijn de zwarte schimmels onder het dak of in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Dit is een schimmel die je snel ziet. Maar er zijn ook andere schimmels, lichtgekleurde die je vaak niet ziet. Toch zijn er signalen die je kan opvangen, zoals een muffe geur of een vreemde geur in de spullen in die ruimte. Ook het behandelen van schimmels kost een aardige duit; gemiddeld zo’n 500 euro per 10 vierkante meter.

Een volgende grote kost zijn de ramen en buitendeuren. Kijk dus even naar de staat van de huidige ramen en deuren. Beschikt de woning over dubbele beglazing of niet, want daar investeer je beter wel in om je energiefactuur naar beneden te duwen. Sluiten de ramen en deuren goed en uit welk materiaal zijn ze momenteel gemaakt? Nieuwe ramen en deuren kosten al snel 15.000 euro per 30 vierkante meter raamoppervlakte.

Te vaak vergeten om er vervolgens plots tegenaan te lopen en dan voel je de grond letterlijk onder je voeten vandaag schuiven, is de vloer. Heel wat mensen kopen een oude woning, denken snel de vloer te veranderen, breken deze uit en stuiten op een mooie, gele zavelgrond. Geen beton, geen chape, niets van dit alles. Dan kan je plots budget bijrekenen voor een betonplaat, chape en isolatie voordat je opnieuw kan gaan vloeren. Een budget waar heel wat bouwheren geen rekening mee houden voordat ze aan hun renovatie starten.

Is de elektrische installatie aan vernieuwing toe? Kijk dit zeker goed na en vraag naar het keuringsattest.

Ook zeker na te kijken is de elektrische installatie. Niets zo vervelend als een volledige, gerenoveerde woning met nieuw behangpapier, geverfde muren en mooie vloertjes om vervolgens vast te stellen dat de elektrische installatie volledig gedateerd is en al die mooie toestellen in die vernieuwde woning veel te zwaar zijn voor de beschikbare capaciteit. Zorg altijd voor een keuringsverslag van de elektrische installatie, ga voor jezelf na welke toestellen je vandaag en over 10 jaar gebruikt en zorg voor een installatie die betrouwbaar genoeg is om de taak te volbrengen. Als de volledige elektrische installatie moet vernieuwd worden, dan mag je ook daar al snel 10.000 euro bij je budget tellen.

Overige kostprijzen

Om je een snel overzicht te geven van de overige kosten binnen een totaalrenovatie, overloop ik graag deze werken met je. Beginnen doen we bovenaan, de zolder. Steeds vaker wil men van de zolder een extra leefruimte maken die ingevuld kan worden als bureau, extra slaapkamer, speelkamer voor de kinderen of noem maar op. Dit betekent isoleren, gyproc wanden, plafond, vloeren en elektriciteit. Voor een gemiddelde zolder mag je hier 5.000 tot 10.000 euro rekenen. Komen er dakramen bij of een dakkapel, dan mag je dit bedrag verhogen met minimaal 2.000 euro.

Ben je van plan om je sanitair aan te pakken? Vernieuwing van de buizen, bad en douche en wastafels? Voor de sanitaire leidingen alleen betaal je al snel 5.000 euro. Bad, douche en wastafels betaal je uiteenlopende prijzen, afhankelijk van de gekozen merken en kwaliteit.

Moeten je muren opnieuw gepleisterd worden of bezet met gyproc? Bereken dan even de totale oppervlakte van deze muren en vermenigvuldig dat met een gemiddelde van 25 euro per vierkante meter.

Breken en heropbouwen? Oude muren weghalen, nieuwe muren plaatsen, oude deurgaten dicht metselen en weer nieuwe deurgaten maken? Het kan allemaal voor de juiste prijs. Zorg zeker bij een renovatie voor een aannemer die weet wat hij doet en werkt met een goed oog voor detail. Oudere huizen hebben vaak niet de meest rechte muren en enkel een vakman krijgt dit zo goed als mogelijk opgelost. Het correct laten aansluiten van nieuwe muren op de reeds bestaande infrastructuur is ook zeer belangrijk.  Een kwalitatieve aannemer betaal je al snel gemiddeld 400 euro per vierkante meter.

Ga niet altijd voor de goedkoopste en snelste aannemer. Kwaliteit kost nu eenmaal geld, maar het loont op de lange termijn.

Bewustzijn van de omgang

Voordat je gaat renoveren, is het belangrijk om weten dat dit telkens gaat om projecten van grote omvang en dat een goede planning vooraf zeker zo belangrijk is. Zeker een planning van je budget. Maak een goede kostenraming of werk samen met een architect die je hier perfect in kan bijstaan. En om aangename verrassingen te voorkomen, voorzie je best 15% tot 20% van je totaalbudget extra. Op die manier kan je verrassingen moeiteloos financieel opvangen.

Succes alvast met de planning en uitvoering van jullie renovatie.

Erik

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *